neljapäev, 8. august 2013

Aprikoosimoos

Mul on tunne, et minust hakkab korralik koduperenaine saama, sest keetsin jälle moosi! Tavaliselt teen seda paar korda aastas, kuid sel suvel olen juba teinud moosi rabarberitest, aprikoosidest ja tomatitest koos vaniljega, niiet enne sügisest pohla-õunamoosi on juba minu pisikene moosiriiul keldris peaaegu täis. Tuleb ilmselt rohkem veini eest ära juua ja ruumi teha, kui nii edasi läheb ... ;-)

Erinevalt marjadest nagu nt vaarikad v mustikad, mis sügavkülmast võetuna on tunduvalt mõnusamad kui keedetud kujul, ei ole aprikoose kahju moosiks teha. Ja aprikoosimoosi ärasöömine ei ole kunagi probleemiks, sest see on imehea nii kookides, pannkookidega, röstsaial kui ka niisama purgist lusikaga süües ning on alati super asi külla kaasa viimiseks - ma ei ole veel näinud inimest, kelle nägu õnnest särama ei lööks, kui talle särav oranži sisuga purgike ulatada. Ja see moos on tõesti niiiii ilus, et kui mõnda toitu armuda võiks, siis aprikoosimoos oleks küll kindel kandidaat ... :)

Suvisel ajal, kui aprikoosid on mõnusad, mahlased ja magusad, saab neist imehea moosi. Keetsin seda moosisuhkruga, tänu mille pektiinisisaldusele saab hakkama lühema keemisaja ja - mis peamine - vähema suhkru lisamisega ehk moos ei tule liiga magus. Mitte et see aprikoosikeedis vähe magus oleks, aga lihtsalt see ei tule nii lääge nagu tavalise suhkruga tehes. Sidrunimahl ja sool aitavad ka pisut magusust tasakaalustada.

Aprikoosimoos on minu arvates juba niigi maistekas, niiet mina ei lisa sellele vaniljet ega rosmariini, kuid seekord otsustasin katsetada prantslaste nippi ja asetada moosipurki aprikoosituumad. Nimelt pidavat aprikoosituum andma moosile mandlimaitsest. Kui seda soovid, siis purusta aprikoosi sees olev kivi, võta sellest seeme/tuum välja ja aseta steriliseeritud purki, kuhu hiljem moosi peale valad. Kuskilt lugesin, et need seemned on soovitav ka enne blanšeerida (ehk keeta mõned minutid), aga ma ise seda siiski tegema ei hakanud. Pildil on ka näha, millised need kivide seest eemaldatud tuumad on - näevad välja nagu väikesed mandlid.


Vaja läheb:
1,5 kg aprikoose (see on puhastatud aprikooside kaal)
750 g moosisuhkrut
poole sidruni mahl
0,5 tl soola

Poolita aprikoosid, võta kivid välja. Suuremad aprikoosid võid ka neljaks lõigata. Tõsta aprikoosid ja suhkur potti, sega läbi, aseta kaas peale ning jäta mõneks tunniks seisma kuni suhkur on sulanud.

Lisa sidrunimahl, sool ja keeda moosi pliidil madalal kuumusel, aeg-ajalt segades ja vahtu eemaldades, kuni aprikoosid on läbi küpsenud ja moos hakanud paksenema. Kulub selleks u 20-30 minutit sõltuvalt sellest, kas soovid moosi, kus mõned aprikoositükid on sees, või sellist, milles kõik puuviljad on lõhki keenud. Minu arvates on tore, kui mõni suurem tükk ikka sees on;-)

Aseta moos steriliseeritud purkidesse, kata kaanega. Moos pakseneb purgis jahtudes edasi. Mina keetsin u 25 minutit ja moos oli õhtul purki valamise ajal suht vedel, aga juba hommikuks oli see nii paks, et püsis ilusti lusika peal. Sellest kogusest saab u 2 liitrit moosi.

Purke steriliseerida saab nii nagu rabarberimoosi juures kirjas on.

Kommentaare ei ole: